Slipsens historia går flera hundra år tillbaka i tiden. Den moderna slipsens ursprung är knuten till en mycket speciell historisk händelse. Nedan kan du läsa hur världens mest populära “halstyg” blev till:
Omkring år 1635 ankom 6000 soldater och riddare till Paris för att stötta Ludvig XIII och kardinal Richelieu. Bland dessa krigare fanns en kroatisk utbrytaravdelning, legosoldater som förblev i fransk tjänst efter att ha åkt ifrån sina österrikiska-ungerska härskare. De kroatiska soldaterna väckte uppseende dels genom sin lojalitet till det franska kungahuset, men också för sina traditionella dräkter. Fransmännen gillade verkligen halstyget som soldaterna hade, vilket varierade från grovt material hos den vanlige soldaten, till fin bomull och silke hos officerarna. Tyget var knutet på ett ännu okänt sätt i väst-Europa och kom därför att bli ett mycket populärt sätt att bära halstyg på i Frankrike. Det var så den eleganta “style cravat” (kroatisk stil) uppstod.
Detta kroatiska halstyg kallat cravat blev för fransmännen, som då var mitt i 30-årskriget, ett praktiskt alternativ till knipplingskragen, som krävde ett omfattande underhåll. Plagget vann även popularitet vid det franska hovet omkring 1650, under Ludvig XIVs styre. Från Frankrike kom cravaten till England med hjälp av Charles II vid dennes återkomst från hans exil. Cravaten erövrade sedan Europa, och nådde de flesta kolonierna på den amerikanska kontinenten.
Slipsens dominans i männens garderober kom dock att dröja till slutet av 1700-talet, under den franska revolutionen. Istället för kungliga volanger och krås, skulle nu kläderna föra tankarna till likhet och broderskap. Republikanernas halstyg var rött, och kunde vara upp till flera meter långt. Dessa tyger blev kallade incroyables. Den nya normen för kläderna var enkelhet, och halstyget blev därmed det enda plagget som kunde varieras med en viss frihet. Efter att flugan dominerat mitten av 1800-talet, kom slipsen i sin moderna variant: En mindre och smidigare variant av cravaten.
Dagens slipsmode kommer från Victoriatidens England, där man efter skolslipsarna användning på 1880-talet, snart funnit plagget populärt i kombination med främst kostym. Trots sin varierande längd och bredd, färg och mönster, är grundprincipen för slipsen ännu oförändrad.
Ordet slips kom under 1800-talet som låneord från tyskans Schlips och betyder “rockskört”, som också gett upphov till engelska “slip” med betydelsen remsa. År 1843 stavades ordet fortfarande med ett h i svenskan “shlips”, men ett tiotal år senare fick det stavningen vi har än idag.